Menü Bezárás

Egymásra hangolva – a szeretet kifejezései

Egymásra hangolva – a szeretet kifejezései

Mindenkiben van egy „szeretet-tank”, aminek telve kell lennie szeretettel.

Erre vágyik minden ember.

Mindenkiben van egy „szeretet-tank”, aminek telve kell lennie szeretettel.

Erre vágyik minden ember. A helytelen viselkedések, viszonyulások hátterében nagyrészt a szeretet utáni kielégítetlen sóvárgás rejlik. Felnőtt életünk legmélyén is él a vágy a meghitt és szeretetteljes kapcsolat iránt. A házasság is erre irányul, hogy betöltse ezt a vágyat. A szeretet utáni vágy alapvető érzelmi szükséglet, ami rendkívüli motivációs erő, képessé tudja tenni az embert a megpróbáltatások, nehézségek erőn felüli elviselésére is.

Az, hogy kinek a szívéhez melyik úton tudunk közelebb kerülni, hogy át tudjuk adni neki azt, hogy nekünk Ő mennyire fontos, ahhoz érzékenynek, figyelmesnek kell lennünk a társunk igényeire.

I. Vannak emberek, akiknek a szeretet-tankja az elismerő szavaktól tud telítődni. Ennek nem az a célja, hogy hízelgéssel elérjük az akaratunkat, hanem a társunk bátorításáról, felemeléséről, dicséretéről kell, hogy szóljon. Ha valakinek ez nehezen megy, akkor egyszerű módon, a szókincs bővítésével lehet fejlődni ezen a területen.

II. A minőségi idő a második szeretet-nyelv, ami azt jelenti, hogy osztatlan figyelmet szentelünk a társunknak, aminek a lényege az együttlét. Ez nem csupán fizikailag egy helyen töltött idő, mert nélkülözhetetlen az egymásra fordított figyelem. Ez nem a közös tévézés, közös olvasás, hanem az egymásra nézés, egymásra figyelés ideje. 

Nagyon fontos megtanulnunk beszélgetni, esetleg felvállalni, ha nem tudunk figyelni, mert nem fejeztük be a munkánkat, vagy túl fáradt valaki. Fontos, hogy valódi érdeklődéssel tudjunk a társunk felé fordulni.

Ezek fő előnye, hogy elraktározódnak az emlékezetünkben, majd később újra és újra gondolatainkban újra élhetjük ennek feltöltő erejét.

Az, hogy kinek a szívéhez melyik úton tudunk közelebb kerülni, hogy át tudjuk adni neki azt, hogy nekünk Ő mennyire fontos, ahhoz érzékenynek, figyelmesnek kell lennünk a társunk igényeire.

III. Az ajándékozás a harmadik szeretet-nyelv, amelyről azt tartják, hogy a legkönnyebben elsajátítható és fejleszthető nyelvezet. Hiszen nem is minden esetben kell fizetni érte, ha például az út mellett nyíló virágokban rejlő ajándékozási lehetőségre gondolunk. Az ajándék értékét tekintve különbségek állapíthatóak meg a pénzhez való viszonyulás szerint.

Megfoghatatlannak tűnő ajándék a jelenlétünk, az önmagunk odaajándékozása szeretetben. Néha ez lehet a legnagyobb ajándék, amit adhatunk valakinek.

IV. A negyedik kifejezési mód a szívesség szeretet-nyelve. Az emberek a szerelemben sok mindent megtesznek egymásért, a szeretett személyért. A szívesség kérése, igénylése is lehetséges, de nagyon figyelni kell arra, hogy az igénylő fél ne elvárással, hanem kéréssel forduljon társához. Az vádaskodások – hogy ki mit tesz, vagy nem egy kapcsolatban, házasságban – csak rombolást eredményez, a kérés pedig szívességet szül. Persze ehhez is minden nap el kell köteleződnünk a szeretet mellett.

V. Az érintés az ötödik szeretet-nyelv, ami létrehozhat, vagy megszakíthat egy kapcsolatot. Közvetíthet gyűlöletet és szeretetet is, sőt annak, akinek ez az elsődleges szeretet-nyelve, annak a testi érintés sokkal kifejezőbb, mint maga a „gyűlöllek” vagy „szeretlek” szó. 

A házasságban sokféle formája lehet az érintésnek, főként mert minden ember más, ez mindenkire másként hat. 

Ebben a fejlődés szempontjából az segíthet, ha figyelünk a társunkra, ő lehet ebben a legjobb tanítónk, ha igyekszünk észrevenni szükségeit.

Saját szeretet-nyelvünk felismerése legalább olyan fontos dolog, mint a társunkét felismerni.

Saját szeretet-nyelvünk felismerése legalább olyan fontos dolog, mint a társunkét felismerni, hogy mitől tud megtelni a szeretet-tankunk. Ez kicsit a saját felelősségünk. Ezért meg kell kérdeznünk magunktól:

  1. Mivel okozza házastársunk a legnagyobb fájdalmat számunkra. (Legnagyobb sérelmeink rávilágítanak mély belső szükségleteinkre.)
  2. Mit kérünk leggyakrabban a házastársunktól? (Valószínűleg azt, amire a leginkább szükségünk lenne ahhoz, hogy a szeretetét érezzük.)
  3. Hogyan szoktuk szeretetünket kimutatni a házastársunk iránt? (Ebből is következtethetünk arra, hogy melyik szeretet-nyelv áll hozzánk legközelebb.)

Két helyzetben nehéz megállapítani a sorrendet. Akkor, amikor valakinek nagyon tele van a szeretet-tankja, annyira sokféleképpen halmozza el a házastársa, vagy nehéz lehet akkor is, amikor valakinek már olyan régóta szeretethiánya van, régóta üres a szeretet-tankja, hogy már nem is emlékszik rá, milyen dolgok álltak hozzá közel akkor, amikor szerették.

Fontos ebben is jól lennünk és egészségesen tartani a házastársunkat, hiszen ez elengedhetetlen a kapcsolatunk, a házasságunk működtetéséhez. 

AZ IMMUNRENDSZERED ERŐSÍTŐJE

A cikk írója: Molnárné Szabó Judit

Pasztorálpszichológiai Szakreferens, Diplomás Coach és Vezető, Párkapcsolati és Mediációs Tanácsadó, Fejér Megyei Önbizalom Nagykövet, Rajzelemzési Szakértő, Pedagógus

Telefon: 06-30/234-7474

Székesfehérvár
barkalelkigondozo.hu

HÍVJON MOST