Menü Bezárás

Kapcsolati konfliktusok kezelése; igazam vagy a békesség kell?

Mennyire fontos, hogy kinek van igaza?

Konfliktushelyzetben mindenki szeretné elmondani, kifejezni érzéseit, véleményét, problémáit, tapasztalatait, esetleg azokat a dolgokat, melyeknek addig nem is adott hangot.

Mindenki a saját maga védelmét szeretné képviselni, saját maga igazát szeretné érvényesíteni egy konfliktushelyzetben.

Ezért természetes, hogy verbális, szólási kényszert érez minden ember egy ilyen helyzetben, ha az önvédelmi mechanizmusunk jól működik. Ezzel sajnos az a probléma, hogy nem vezet békességre, megoldásra.

Gondolja át, mit szeretne? Az igazát mindenek felett érvényesíteni, vagy esetleg szeretné megoldani az adott konfliktushelyzetet? Ha a megoldásra, békességre törekszik, akkor javaslom, hogy először tegye félre érzéseit és szorítsa össze legyen szíves a száját! Figyeljen csak a társára, nézze, hallgassa, hangolódjon rá és ne szakítsa félbe. Ha el tud vonatkoztatni érzéseitől, igazán meg fog indulni a szíve azon, hogy az az ember, akit szeret, milyen nagyon szenved és pont Önre, a szeretetére van szüksége. Még akkor is, ha éppen Ön bántotta meg.

Egy probléma megoldásához sokkal inkább kellenek a konstruktív megoldások, mint az elszabadult érzelmek.

Ilyenkor a társa érzi empátiáját, szeretetét, ha figyel rá. Eközben az indulatai csökkennek, Ő már kiadja az érzéseit, fájdalmait, ezért fognak tudni sokkal higgadtabban beszélni a következő körben, ha először Ön tudja kontrollálni magát. 

Egy probléma megoldásához sokkal inkább kellenek a konstruktív megoldások, mint az elszabadult érzelmek.

„Le ne menjen a nap a ti haragotokkal!”

Azon is érdemes gondolkodni, hogy mennyire fontos, hogy kinek van igaza? Győzhetünk a szócsatákban, de mit érünk vele, ha a békességet, a szerető ölelést, társunk örömét veszítjük el az igazunkkal. Néha érdemes mérlegelni! Egyet nagy igenléssel tudok ajánlani, amit először én magam is a Nagymamától hallottam, mint igazi aranyrögöt, hogy „Le ne menjen a nap a ti haragotokkal!” Nem érdemes haragudni, elhihetik!

AZ IMMUNRENDSZERED ERŐSÍTŐJE

A cikk írója: Molnárné Szabó Judit

Pasztorálpszichológiai Szakreferens, Diplomás Coach és Vezető, Párkapcsolati és Mediációs Tanácsadó, Fejér Megyei Önbizalom Nagykövet, Rajzelemzési Szakértő, Pedagógus

Telefon: 06-30/234-7474

Székesfehérvár
barkalelkigondozo.hu

HÍVJON MOST