Menü Bezárás

Ki a Coach? Mi a coaching?

coach az a (diplomás képzésen résztvett) szakember, aki létrehoz egy olyan teret, keretet, amiben a coachee, azaz ügyfél dolgozhat saját magán az ő segítségével. 

„Minden ember a saját élete szakértője!”

A coach az a (diplomás képzésen résztvett) szakember, aki létrehoz egy olyan teret, keretet, amiben a coachee, azaz ügyfél dolgozhat saját magán az ő segítségével. Ez egy olyan interaktív, kreatív, inspiráló kapcsolat, ahol az ügyfél tanulni fog saját magáról, saját hiedelmeiről, saját érzelmeiről és egyre jobban kikristályosodik benne az, hogy mit is szeretne, milyen céljai vannak. Ebben a térben egyre inkább erőt kap ahhoz, hogy tudja gyakorlatban megvalósítani mindazt, amit célként kitűz saját magának.

Coaching ülésben nem tanácsot, előre megfogalmazott, akár sablonosnak mondható választ kap az ügyfél, hanem inkább egy aktív részvételt igénylő, segítő kérdésekkel, gondolatébresztőkkel, akár gyakorlati feladatokkal kooperáló ülést, ahol az ügyfél saját erőforrásainak felkutatásával, annak beépítésével dolgozunk az ügyfél céljai elérése érdekében. 

Maga a sablonok kikerülése is igényli azt a fajta aktív, kreatív, inspiráló és inspirált részvételt, ahol a coach annak tudatában dolgozik, hogy „Minden ember a saját élete szakértője!”. 

Nem feltétlenül a coachee gyermekkori elakadásait, blokkjait fogjuk elsődlegesen feloldani. Egy biztonságos, kreatív, inspiráló közegben tanulhat magáról, megértést, előremozdulást élhet meg az ügyfél, amelyről a coach gondoskodik úgy, hogy az igyekszik előmozdítani különböző coaching eszközökkel a coacheet, amikor is kap elég időt és olyan gondolati közeget, hogy felszínre tudja hozni mindazt, amire talán abból a nézőpontból még soha nem gondolt, mint céljai eléréséhez, azok megvalósítását előmozdító lehetőségre. Készítünk egy akciótervet, hogy a saját Élete főhőseként a lehető legjobbat tudja kihozni magából mindenki.

A siker eléréséhez fontosnak tartom felhívni a kedves olvasó figyelmét, hogy tájékozódjon mindenképpen, mielőtt dönt egy coach szakember mellett, ugyanis nagyon sokan „egy-két hétvégés” tanfolyami képzés után is úgy hirdetik magukat, mint coachok. A „Saláta”, más néven „Sarlatán törvény” értelmében ezt tilos lenne, hiszen felsőfokú végzettséghez, diplomához kötött tevékenység. Sajnos ilyen megtévesztő esetben több kárt tudnak okozni az embereknek, mint segítséget nyújtani, pedig a coaching szemlélet és azok eszközei rendkívüli hatékonyságot, eredményességet képesek hozni életek, helyzetek előmozdítása területén.

 

Sok sikert, hatékony segítséget kívánok céljaik eléréséhez!

Keressen bátran!

A cikk írója: Molnárné Szabó Judit

Pasztorálpszichológiai Szakreferens, Diplomás Coach és Vezető, Párkapcsolati és Mediációs Tanácsadó, Fejér Megyei Önbizalom Nagykövet, Rajzelemzési Szakértő, Pedagógus

Telefon: 06-30/234-7474

Székesfehérvár
barkalelkigondozo.hu

HÍVJON MOST