Menü Bezárás

Rutinok a családban

Ehhez kapcsolódik új kezdeményezésünk a Szülő-suli is, hogy ráhangoltabb, felkészültebb, magabiztosabb szülőként tudjanak helytállni a mindennapokban anyaként és apaként.

Szülőnek lenni egy nagyon jó dolog.

Külön ajándék, hogy van rá kilenc hónap felkészülni. Mégis vannak olyan dolgok, amelyek csak a gyakorlatban, a kisgyermek megszületése után kerülnek felszínre, ahogy az élethelyzetek mindezeket hozzák.

Babaváráshoz és más bekövetkező új élethelyzetekhez (kistestvér születése, óvoda és iskolakezdés, válás, stb.) szoktunk könyveket, szakirodalmat ajánlani a kedves szülőknek. Ehhez kapcsolódik új kezdeményezésünk a Szülő-suli is, hogy ráhangoltabb, felkészültebb, magabiztosabb szülőként tudjanak helytállni a mindennapokban anyaként és apaként.

Most elsőként pár apró, de igen hasznos dolgot szeretnék a figyelmükbe ajánlani a mindennapok megkönnyítéséhez. 

Kiegyensúlyozott, nyugodt élethez elengedhetetlen, hogy legyenek a mindennapokban beiktatott szokások, rutinok.

Az egyik a napi rutin, ami már egy pici baba érkezésénél is rendkívül fontos. Egyfajta „jól tartó környezetet” kell megteremtenünk a baba körül, ami biztonságérzetét erősíti. Az minden korosztályú gyereket megnyugtat, ha tudja, hogy mi után mi fog következni.

Ébredés utáni kakaó, fogmosás, öltözködés, otthoni játék, bölcsi, ovi, suli…. Délután séta, közös játék, vacsora, fürdés, meseolvasás, alvás. Ezeken a dolgokon kívül napközben is természetesen sok más dolog történik egy kisgyermek életében, hiszen folyamatosan új információkkal is impulzusokkal találkozik. Ezért jelent segítséget nekik és a szülőknek is, hogy vannak biztos pontok a mindennapokban.

Mindezek mellett a napirendbeosztások segítik a szülőket, segítik a jobban átlátni a család időbeosztását, egyéb programok, feladatok beiktatását, azok megtervezését, elvégzését.

 Kiegyensúlyozott, nyugodt élethez elengedhetetlen, hogy legyenek a mindennapokban beiktatott szokások, rutinok, mert ezekhez térve automatikusan egyfajta biztonságérzet társul, ami pici megnyugvást hoz ebben a rohanó világunkban. 

AZ IMMUNRENDSZERED ERŐSÍTŐJE

A cikk írója: Molnárné Szabó Judit

Pasztorálpszichológiai Szakreferens, Diplomás Coach és Vezető, Párkapcsolati és Mediációs Tanácsadó, Fejér Megyei Önbizalom Nagykövet, Rajzelemzési Szakértő, Pedagógus

Telefon: 06-30/234-7474

Székesfehérvár
barkalelkigondozo.hu

HÍVJON MOST