Menü Bezárás

Szülői következetesség

Ha egy dologgal, jó tanáccsal hozzájárulhatok egy a gyermek számára biztonságot adó, a szülő számára könnyebbséget nyújtó dologgal, akkor a következetességet szeretném ajánlani.

A mindennapok megkönnyítéséhez elengedhetetlen a szülői következetesség.

Nagyon sokat számít, hogy ki és milyen családi megtapasztalások után válik szülővé, milyen mintákat látott, gyermekként milyen megtapasztalásai voltak, vagy akár felnőttként más családok példáját látva fogalmazott meg esetleg magában elveket, de az már az egyén felelőssége, döntése, hogy belőle milyen jó szülő válik majd. 

Ha egy dologgal, jó tanáccsal hozzájárulhatok egy a gyermek számára biztonságot adó, a szülő számára könnyebbséget nyújtó dologgal, akkor a következetességet szeretném ajánlani.

Ha belegondolunk, hogy megengedjük gyermekünknek, hogy egy nagy mezőre érve szabadon fusson, biztosak lehetünk benne, hogy nagyon sokszor és felénk fog visszanézni, mert várja a visszajelzést, hogy futhat-e még tovább. Bizonytalan lesz, mert nem tudja, nem ismeri a határokat és nyilván feszegetni is fogja. Ha viszont azt mondjuk gyermekünknek, hogy a távolban levő fáig elfuthat, akkor magabiztosan, a futásra, az élményre fog koncentrálni, mert ismeri a határt, ameddig elmehet. Ez az alapja a következetességnek, hogy a szülő tegye nyilvánvalóvá a lehetőségeket, határokat. 

Nyilván jó, ha elmondja a felnőtt, hogy miért is szeretné úgy, ahogy, mert ez segít könnyebben magáévá tenni a gyermek számára is. (Pld. Tudod, sok autó jár erre, ezért szeretném, hogy fogd meg a kezem és ne futkározz most.) 

“Mindig a szeretet kell, hogy a bölcsesség, esetenkénti fegyelmezés mellett a legfőbb mozgatórugó legyen és az első motiváló erő.”

Az is hozzátartozik, hogy a szülőtől érkező „igennek és nemnek” kell, hogy legyen súlya, következménye.  Ezt is jó, hogyha előre tisztázzuk, hogy mi történik akkor, ha egy dolog nem a megbeszéltek szerint történik. Amikor viszont tehetjük, mindig pozitív megerősítéssel, dicsérettel értékeljük a sikereket. Mindig a szeretet kell, hogy a bölcsesség, esetenkénti fegyelmezés mellett a legfőbb mozgatórugó legyen és az első motiváló erő.

Sokszor attól tart a szülő, ha elvár dolgokat, akkor kevésbé fogja esetleg szeretni a gyermeke. Ezért lesz inkább engedékeny és ellentmond a saját elveinek, saját magának. Ezzel sajnos bizonytalan helyzetet idéz elő. Ezért a lehető legjobb dolog, ha a szülőpáros közös elveiket megfogalmazza, ezekhez tartva, következetesek maradnak. Természetesen lehet formálni, finomítani az elveken, de ezt is mindkét szülőnek egyaránt követni érdemes. A gyerekek sokkal magabiztosabban fognak mozogni a hétköznapokban is. Ő maguk is sokkal inkább értékkövető, következetes emberekké fognak válni. Kutatók statisztikailag is kimutatták, hogy a következetesen nevelt gyermekek biztonságérzete erősebb, sokkal boldogabb, kiegyensúlyozottabb felnőtté képesek válni a nem így nevelt társaikhoz képest.

Ezért érdemes lépésről lépésre haladni. Ha megfogalmaztuk, hogy mit szeretnénk, – majd mint az új szokásokat – napi szinten gyakoroljuk, gyakoroltatjuk, ami rögzüléséhez pár hét türelemmel kell, hogy legyünk. Persze az idő rövidülése a szülő önmagával szembeni elkötelezettségén és következetességén nagyban múlik! Vagyis először a szülő saját magával szemben legyen elvhű. Lépésről lépésre, napról napra fog ez menni! 

Az „igen”-ünk legyen igen, a „nem”-ünk pedig nem. 🙂

Nagyon drukkolok minden kedves szülőnek, hisz a jövő generációja, meghatározó személyei, boldog emberei az Önök kezében cseperednek fel! 🙂

A cikk írója: Molnárné Szabó Judit

Pasztorálpszichológiai Szakreferens, Diplomás Coach és Vezető, Párkapcsolati és Mediációs Tanácsadó, Fejér Megyei Önbizalom Nagykövet, Rajzelemzési Szakértő, Pedagógus

Telefon: 06-30/234-7474

Székesfehérvár
barkalelkigondozo.hu

HÍVJON MOST